Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Pædagogiske tilgange

Børnesyn

I Valhalla tager børnesynet sit udgangspunkt i, at barnet har værdi i sig selv. Hvert barn er et unikt individ, og alle børn skal ses i dette perspektiv. Vi ser hvert barn med muligheder og rettigheder til at udfolde og udvikle sig i Valhallas fællesskab. Barnet har brug for omsorgsfulde og nærværende voksne, der tilpasser forventninger og udfordrer barnet med blik for dets individuelle udviklingsbehov. Vi arbejder med udgangspunkt i Tryghedscirklen (tryg base - sikker havn), hvilket betyder, at vi først og fremmest sikrer os, at det enkelte barn har en tryg tilknytning/relation til det pædagogiske personale (tryg base), således at der er en pædagog at vende tilbage til (sikker havn), når barnet bliver ked af det eller har brug for at lade op.

Medbestemmelse

I Valhalla arbejder vi med, at børnene - tilpasset alder - skal have medbestemmelse og indflydelse, da dette er med til at stimulere børnenes interesse og øge deres engagement og indbyrdes samspil. Vi opfordrer børnene til at bidrage aktivt med ideer, forslag, viden og kunnen, og iagttager hvad børnene har af interesser, så vi kan sammensætte aktiviteterne så de passer til børnegruppen. Nogle børn var i en periode meget optaget af lava, og hvad lava var og kom fra. Vi talte om emnet, og børnene ville gerne lave deres egen vulkan. Vi fandt hønsenet, aviser, lim, træplader og maling frem, og børnene formede deres egen vulkan. I løbet af ugen blev vulkanen beklædt med avispapir, malet og sat fast på træpladen, hvorpå de malede vand og klistrede sand. Nu startede der så en leg med dinosaurusser og helte.

Dannelse

I Valhalla har børnenes mening betydning for os, og som et led i starten på en dannelsesproces og demokratisk forståelse tager vi disse alvorligt. Dannelse, ligestilling og demokrati skal hele tiden medtænkes i vores pædagogiske arbejde med børnene. Det er derfor vigtigt, at børnene bliver hørt, så de oplever at have indflydelse på deres eget liv. Dannelse handler om flere ting - bl.a. at sige pænt godmorgen til andre børn og det pædagogiske personale og sige farvel hinanden inden vi går hjem. At vente på tur, stå i kø og lytte til hinanden er også en del af dannelsesprocessen, som handler om at skabe et dannet, selvstændigt individ med gode manerer. Dannelse handler om, at man ved at lære verden at kende lærer sig selv at kende.

Vi vil gerne arbejde med børnefilosofi som metode til dannelse ved at stille åbne spørgsmål, udforske og undres sammen med børnene. Ved at tage udgangspunkt i børneperspektivet kan vi styrke barnets medfødte evne til at undre sig, stille spørgsmål, ville vide og tænke sig om. Og ved at tænke sig om kan man også lære at ”sætte sig i andres sted”; en evne som handler om dannelse. Barnet dannes til at indgå i forpligtende fællesskaber i en vekselvirkning mellem hensyn til fællesskabet og den enkelte.

Leg

I Valhalla er legen en grundlæggende virksomhed for barnets udvikling. Legen er med til at fremme kreativitet, fantasi, nysgerrighed, selvværd, identitet, sociale kompetencer og sproglig udvikling. Legen har værdi, da den er grundlæggende for barnets sociale og personlige udvikling og læring. Vi bruger også legen til at lære at løse konflikter. Leg og læring er tæt forbundet, og det er vanskeligt at forestille sig leg uden læring. For det lille barn er læring en kropslig og sanselig oplevelse og oftest er aktiv deltagelse en forudsætning for læring. Barnet skal mødes af inspirerende pædagogisk personale, som tør gå på opdagelse sammen med barnet. Det skal både ske gennem leg, inddragelse i hverdagens rutiner, i mellemtiden mellem aktiviteter og igennem projekter og forløb. Vi skal have fokus på barnets nærmeste udviklingszone og være bevidste om hjernens modning i forhold til at tilpasse aktiviteterne, så de matcher det, barnet kan mestre. Hermed skabes læring.

Det er vigtigt, at vi hele tiden tager udgangspunkt i dér, hvor barnet er trygt (tryghedscirklen) og samtidig udfordrer barnet til at lære nyt. Det pædagogiske personale skal eksperimentere sammen med barnet og gøre nye opdagelser og erkendelser. Vi øver os i ikke altid at give barnet svarene, men at være udforskende og undersøgende sammen med barnet gennem en legende læringstilgang og med de større børn bl.a. ved filosofi med børn.

Legen skal have plads og inspiration for at kunne udvikles. Det sker både gennem aktiv deltagelse fra det pædagogiske personales side og gennem tilrettelæggelse af spændende, inspirerende lege- og læringsmiljøer. Børnene skal være medskabere af læringsmiljøerne. Dette praktiserer vi i Valhalla bl.a. ved at observere børnenes leg og indrette med udgangspunkt i deres interesser og alder. Vi kan sammen med børnene skabe læringsmiljøer tilpasset det, de har lyst til at lege, og som kan tilgodese forskellige ønsker. På den måde følger vi børnenes initiativer, fantasi og styrker fællesskabet.

Børnefællesskabet

Ethvert barn skal føle sig som et betydningsfuldt medlem af børnefællesskabet. Vi har ansvaret for, at alle børnefællesskaber er givende for alle. Børnefællesskaberne er både egne selvvalgte fællesskaber, hvor en mindre grupper af venner finder sammen og de pædagogisk understøttede fællesskaber. Hvis børnefællesskaberne ikke fungerer, griber vi ind. Det kan være ved at sætte en lille gruppe børn sammen, for derigennem at sikre trivsel hos alle. Forskning viser, at vores adfærd over for hele børnegruppen har større betydning for, om det enkelte barn kan knytte sig trygt til os, end sensitivitet over for det enkelte barn. Dette betyder, at når vi viser interesse, glæde og omsorg for en gruppe børn og reagerer sensitivt på hele børnegruppens intentioner og behov, så styrker vi også vores relationer til de enkelte børn i gruppen. Vores samspil med hele børnegruppen - fx i en aktivitet - er derfor en vigtig vej til at knytte det enkelte barn tættere til os som pædagogisk personale - og derigennem til de andre børn i børnefællesskabet. Med udgangspunkt i gode, trygge og inspirerende læringsmiljøer inkluderer vi også de udsatte børn.